Esettanulmány: Hangalámondás vagy Voiceover Keverése

Az elmúlt 2 év során egyre több hangalámondásos oktatóvideót készítettem. Ezekhez használok egy saját keverési láncot. Ezt most itt a cikkben bemutatom. Az effekt láncot egyedileg, kézzel hangolom be. Mindig az adott anyaghoz.

A keverési lánc sorrendben:

  1. Utility
  2. Compressor
  3. Gate
  4. EQ

Utility

A hangkártya preamp és a mikrofon beállítás ellenére is eléggé halk a hangereje a felvételnek (-40 dbFS csúcs). Emiatt 15-16 decibelt erősítettem a jelen. (Jellemzően a preamp hangerőt 90%-ra teszem. A mikrofont pedig asztali állványról használom.)

Compressor

A hangerőkülönbségek irányítására kb. 6-8 decibelt szoktam csillapítani a kompresszorral. Ezzel kontrollálom a dinamikai tartományt. (Ha túl nagy a különbség a részek között, zavaró lehet.)

Gate

Sokáig kézzel vagdostam az oda nem illő hangokat: levegővételt, ő-hangokat, cuppogásokat. Szerencsére ennek vége. Hiszen tudok Gate-et használni. A Gate-tel automatizálni tudom ezt. A Gate egy hangerő szint alatt lehalkítja teljesen az anyagot.

A Gate esetében a küszöb szintet (threshold) kell beállítani pontosan. Ez alatt vágja le a hangerejét az anyagnak.

EQ

Egy kicsit sok mély maradt a hangzásban. Így egy shelving szűrővel kb. 4-5 decibelt vágtam a 150 Hz alatti tartományból. Ez egy kompromisszumos megoldás.
Annak ellenére, hogy rendesen beállítottam a mikrofont és a preampot. Ezek mellett a mikrofon távolsággal talán legközelebb teszek még egy próbát. (Az ülés, az asztal és a felvételre szánt tárgyak helyzete sajnos behatárolja a lehetőségeket.)

Összefoglalás

Szóval bemutattam a felvételi láncot: Utility > Compressor > Gate > EQ.

Kisebb mértékben változhat a rögzítendő anyag. Ilyenkor finomhangolni kell az egyes paramétereket.

A konkrét plugineket szokás szerint az Ableton gyári moduljaiból használtam (hangszínszabályzásra az EQ Eight-et). VST pluginekből érdemes kipróbálni, hogy neked melyik válik be. Tégy velük egy kört és kísérletezz 🙂