Interjú Chris.SU-val, zenekészítéstől a zenei karrierig

Chris.SU zenéit körülbelül 2001-2002 körül ismertem meg és azóta is nyomon követtem őt többek között a magyar dnb producerek között. Nemrég sikerült vele leveleznem a kezdeti lépésektől a jelenlegi zeneipari helyzetig.

Kérlek mutasd be magad 5-10 mondatban, a fontosabb mérföldköveket érintve.

Kovács Krisztián, művésznéven Chris.SU vagyok, zenei producer, DJ, kiadótulajdonos, sound designer. Amióta az eszemet tudom, a zenével, zenéléssel szerettem volna foglalkozni. Gyerekkoromban zeneiskolába jártam, ahol csellózni tanultam, ez megadta az elméleti alapokat a folytatáshoz. Később elkezdett érdekelni az elektronikus zene és a zenekészítés, Fast Tracker 2-vel írtam a korai zenéim a 90-es évek vége felé.

A 2000-es évek elején lemezszerződést kaptam egy magyar-angol lemezkiadótól (Subscope), majd 2002-ben a nemzetközileg is elismert DSCI4 recordson jelent meg az első olyan zeném, amit a d&b szcéna legmeghatározóbb DJ-i is elkezdtek pörgetni. 2006-ban a Tactile formációval albumot jelentettünk meg. 2013-ban indult a saját kiadóm FATE Recordings néven, azóta főleg itt, és a szintén magyar vonatkozású, nemzetközileg igencsak elismert Eatbrain lemezkiadónál jelentetem meg zenéim.

Milyen hardware eszközeid vannak, pl. hangkártya, hangfal, fejhallgató, szintik… ?

Főleg in-the-box dolgozom, ráadásul a stúdióm nagyon kicsi, ezért meglehetősen egyszerű a setupom. Dynaudio Audience 50 hangfalak (gyakorlatilag a BM5/BM6 megfelelője), hangkártya Steinberg UR28M, kontroller Nektartech Panorama P6 és Nektartech Impact LX25, Audio Technica 2035 mikrofon. Pioneer DJM-250 MK2 mixer, 2xTechnics 1210 lemezjátszó, Behringer monitorhangfalakkal. A hangkártyám egyébként nagyon szeretem, mert van rajta 3 (!) szettnyi hangfalra való kimenet (A,B,C) és mono gomb is (nagyon jól jön néha!).

Milyen szoftvereket használsz, pl. DAW, pluginek?

DAW: A fő DAW a Cubase 13. Régebben Fast Tracker 2-t és Reasont használtam. VST Instrumentekből az abszolút kedvenc a VPS Vengeance Avenger, de használom a Serumot is, és a Native Instruments Komplete VST-it, illetve a Vital, Phase Plant szintiket. Effektekből a Fabfilter teljes csomag, D16 Plugins, Voxengo pluginek, de meglepően sokat használom a Steinberg stock pluginjeit is.

Milyen módszerrel készítesz hangokat, sound designt?

Mostanában szinte mindenre a Vengeance Avenger nevű szoft szintit használom. Nemrég jelent meg a v2 belőle. Az összes olyan sound design módszer megtalálható benne (pl. wavetable, granular, de sampling is), amihez korábban külön-külön szintiket kellett alkalmaznom. A sound design számomra egy nagyon érdekes folyamat, a tudatos tervezés mellett mindig próbálok teret engedni a véletlennek is.

Kedvenceim azok a hangok, amik a szintézis mellett valami emberi vagy természetes elemet is tartalmaznak, legyen az pl. a lányom csellójának a hangja, vagy macskadorombolás, esetleg madárcsicsergés. Ezek kombinálva valamilyen wavetable szintézissel nagyon érdekes hangokat szoktak eredményezni.

Hogyan állsz neki a hangmérnöki keverésnek, mixdownnak?

A drum & bass stílus nagyon különbözik a többi szokványos zenéktől, mert itt sokszor a mixdown és a mastering maga a hangzás része. Emiatt hosszú évek során beleástam magam a keverés és mastering részébe, hogy a kellően hangos, de egyben dinamikus hangzást milyen módszerekkel tudom a legjobban elérni ennél a nagyon basszus orientált stílusnál.

A mixdown / keverési folyamat mely része a legnagyobb kihívás számodra?

A dinamika megtartása a kellő hangerő mellett. Manapság már alap, különösen elektronikus zenében, hogy egy bizonyos átlaghangerőig felhúzzuk a zenét, de az igazi kihívás az, hogy közben megtartsuk a fontos elemek dinamikáját is.

Mi inspirál manapság a zenélésre?

Mindig is az élet aktuális eseményei inspiráltak, gyerekkoromban is, ha szomorú, vagy vidám voltam, mindig megpróbáltam az aktuális hangulatom zenei formában kifejezni. De akár egy jó film is meg tud ihletni. Nagyon fontos, hogy ha ihlet van, akkor oda kell ülni, és addig csinálni, amíg lehet, mert másnap egy teljesen más hangulatban ébredhet az ember, és nem tudja ugyanúgy folytatni az előző nap elkezdett zenét.

A zenélésből meg tudsz-e élni vagy az egy komoly hobbi számodra?

Jelenleg főállásban a zenével foglalkozom egyéni vállalkozóként, és ugyan néha nagyon nehéz, pl. a covidos időszak alatt, de megpróbálom úgy menedzselni a dolgokat, hogy a családdal kapcsolatos feladataim is el tudjam látni, és a vállalkozás dolgai is jól menjenek. Megpróbálok mindenképp több lábon is állni, ezért pl. trailer zenéket is készítettem a karanténes időszak alatt.

Hányféle bevételi lábad van a zenében és ezek hogy aránylanak?

A legfőbb bevétel a DJ fellépésekből és a sound designból jön, a zenekiadásból sajnos manapság egyre kevesebb folyik be. Hiába jön fel a streaming, legalábbis meghallgatások tekintetében, az ebből származó bevétel sajnos töredéke annak, mint amikor 15-20 évvel ezelőtt bakeliten jelentek meg angol és egyéb külföldi kiadóknál a zenéim. Emellé jön alkalmanként oktatói bevétel, és jogdíjak, nagyjából így áll össze a kép.

Mi a következő terv a zenei karrieredben?

Egy szóló album van terítéken, és a saját kiadómon szeretnék több megjelenést kiadni. Eddig csak saját zenéket jelentettem meg, de hosszabb távú célom, hogy segítsek fiatalabb, feltörekvő producereket megjelenéshez juttatni, és felkarolni.

Hogy látod jelenleg a zeneipar helyzetét?

A helyzet nem túl rózsás véleményem szerint. A Spotify monopóliuma több, mint aggasztó, a zenészeknek nincs egy olyan szakszervezete, mint pl. a Hollywood-i színészeknek és íróknak, hogy hónapokig sztrájkolni tudnánk a jobb feltételek elérése miatt. Úgy néz ki, mintha mindenki mindenki ellen harcolna.

A social média sem vált a hasznunkra, én azt látom, hogy ugyan bárkit elérhetsz, de igazából csak nagyon kevés ember figyel oda rád. Hetekig, hónapokig dolgozhat az ember egy zenén, ha aztán maximum 2-3 másodperc figyelem jut a közönségtől egy okostelefon kijelzőjén…

Mit tanácsolnál annak, aki a zenéből szeretne megélni?

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy tiszta szívből, és a megfelelő okokból zenéljen az ember, ne elsősorban anyagi haszonszerzés céljából, mert az a zenén is meg fog hallatszódni. Ha ez megvan, kellő elszántsággal el lehet jutni egy olyan szintre pár év alatt, hogy akár már csak a zenélésből is meg lehessen élni. A kitartás az elengedhetetlen. 🙂