Interjú szilardK-val: zenekészítésről, sound designról és keverésről

szilardK (Kocsis Szilárd) zenéit a magyar Embliss Records, underground elektronikus zenei kiadón keresztül ismertem meg. Az első EP-je, a Wilderness, 2021-ben jött ki az Emblissnél, az első albuma pedig 2022 októberében. A Beatport szerinti besorolásban a melodic house, melodic techno kategóriájában található meg a stílusa.

Kérlek mutasd be magad 5-10 mondatban, a fontosabb mérföldköveket érintve.

Minden a gyerekkoromban kezdődött. Már akkor is nagyon érdekelt, hogyan lehet zenét írni. Megkaptam az első 486-os PC számítógépemet és állandóan zenét csináltam rajta az Impulse Trackerben. Ez egy DOS-os program volt, amit nagyon imádtam. Később próbáltam a Reason-t, de végül az Abletonnál kötöttem ki.

Sokat segített, hogy körülbelül 10 éve Angliában élek, és egyszerűbb volt hozzáférni a hardverekhez és szoftverekhez. Sose tanultam zenét készíteni vagy zongorázni, amit már bánok azóta, de közben részt vettem pár zongora tanfolyamon, ami sokat segített megérteni az alapokat.

Milyen hardver eszközeid vanak?

Hangkártyának egy Focusrite Clarett 4pre-t használok. A hangfalaim Yamaha HS7 egy HS8 szubládával. A fejhallgató pedig Beyerdynamic DT 990 PRO. A midi billentyűzet M-Audio Code 49. A szintik Moog Sub37, Prophet Rev2 és Korg Minilouge. Számítógépnek egy Apple iMac 27”-et használok.

Milyen szoftvereket használsz?

Abletont használok DAW-ként. Pluginekből általában U-He programokat használok, de néha Xfer Serum vagy Arturia is beleesik a választásba. A Soundtoys pluginek szinte mindig benne vannak a zenéimben, főleg a Decapitator, de gyakran használom a Vallhalla plugineket is. Mixinghez és masteringhez sok PluginAlliance, iZotope és Softube progim van.

Milyen módszerrel készítesz hangokat, sound designt?

Ez mindig változó. Hardvernél mindig a nulláról csinálom a hangot. Szoftverek esetében gyakran nyúlok egy presethez, és azt kezdem el csavargatni.

Hogyan állsz neki a keverésnek?

Általában már a zene készítése alatt próbálom keverni a zenet, és kialakítani a busz-sávokat. Ha kész egy zene, napokig keverem és próbálom kialakítani a lehető legjobb hangzást a mastering előtt. Ha ez megvan, pihentetem a projektet, majd később masterelem.

A keverési folyamat mely része a legnagyobb kihívás számodra?

Talán a basszus csoport és a dob csoport összhangjának kialakítása okoz sok gondot. De úgy általában az egész mixing és mastering, hogy tényleg úgy szóljon, hogy mindegy milyen eszközön van hallgatva, és úgy is jó legyen.

Mi az a legutóbbi tipp, amit felfedeztél magad és megosztanád a többiekkel?

Probálj ki mindent! Még ha a végeredmény nem is lesz jó, és törlés lesz belőle, akkor is tanul belőle az ember. Nem mindig a YouTube tutorial a jó megoldás, így magadnak kell rájönnöd, mit és hogyan kell csinálnod. A tutorialok egy iránynak jó csak.

Mi a véleményed a saját presetek, saját hangmintacsomag, saját sablon használatáról?

Sok elmentett saját presetem van, de ritka, hogy előhívom őket. Sokszor használok egy más által készített presetet, de teljesen elcsavargatom.

Milyen forrásokból vagy kiktől szoktál tanulni?

Sajnos senki sincs az ismerőseim között, akitől valaha is tanulhattam volna, így maradt a YouTube. Mint mondtam, utólag rájöttem, hogy azok csak iránynak megfelelőek. Próbálgattam, kísérletezgetek mindent és így tanulok.

Mit gondolsz a közös zenei projektekről, kollabokról?

Nem volt még benne részem, így nem nagyon tudok érdemben ehhez hozzá szólni. Biztos érdekes lehet, talán jobb is, ha egy másik fül is hallja, és tanácsot ad.

Mi inspirál manapság a zenélésre?

Szenvedélyem a zene. Sokszor órákig ülök és semmi jó sem jön ki belőle, néha meg minden egycsapásra jön. Többször megtörténik, hogy már félkészen várom, hogy megmutathassam valakinek.

Van-e több projekted vagy kizárólag egy stílusra fókuszálsz?

Régen mindig csak egy projektre fókuszáltam, de ma már legalább 10 féle van folyamatban és mindig a hangulat dönti el, hogy melyiket folytassam. A nemrég elkészült albumom is így készült. Van benne olyan zene, amit már 4 éve elkezdtem, de most jött ihlet, hogy befejezzem.

A zenélésből meg tudsz élni vagy az egy komoly hobbi számodra?

Megélni úgy gondolom, csak abból, hogy valaki zenét csinál nem lehet, legalábbis az elektronikus zene világában. Mindenképpen kell, hogy legyen fellépés. Nekem a DJ-zés nem az erősségem, ezért egyelőre ez egy komolyabb hobbi.

Mi a következő terv a zenei karrieredben?

Elkezdtem dolgozni egy új projekten, ami egy teljesen új hangzás lesz. Tőlem nem megszokott, de nagyon élvezem minden percét.

Köszi az interjút Szilárd!

Linkek szilardK-hoz