Kreativitás tippek

Ha éppen megakadtál egy projekttel vagy szeretnéd felerősíteni a meglévő ötleteket, akkor ideje átgondolni néhány taktikát ezzel kapcsolatban.

A kreativitás képlete

Kirby Ferguson Everything is a Remix nevű videójában összefoglalta, mi a kreativitás képlete műveleti szinten:

  • másolás,
  • módosítás,
  • kombinálás.

Minden ötletet és művet létre lehet hozni ezen három lépés segítségével. Érdemes végignézni a videókat is:http://everythingisaremix.info/

Dolgozz együtt másokkal

Mindenki máshogy gondolkodik és dolgozik, ez pedig jól jöhet a zenekészítés során. A kollaborálás során belenézhetünk, hogy dolgozik a másik, milyen az értékrendje, hogyan gondolkodik.

Inspirációs mappa

Vegyél egy füzetet vagy mappát, vagy készíts a számítógépeden egy könyvtárat amibe belemásolod az inspiratív műveket, pl. zenék többféle stílusban, hangminták, pluginek. A zenék lehetnek sound design vagy zenei értelemben érdekesek. Akár ezeknek is mehet külön mappa.

Merjél hibázni

A zenélés során előkerülhetnek olyan ötletek, vagy megoldások, amiket saját magad is hibának tekintenél, de mégis koncepciót lehet építeni rá a különlegessége miatt.

Sablonok használata (templates)

Ha van egy ötleted, amit gyorsan le akarsz jegyezni, anélkül hogy a mechanikai vagy ismétlődő részletekben vesznél el, érdemes egy előre összeállított projekt sablont használni rá. Ebbe betöltheted a kedvenc pluginjeidet, beszínezheted a sávokat, csoportokat alakíthatsz ki vagy akár send effekt sávokat definiálhatsz.

Vágj bele

Két lehetőség van: vagy van valamiféle kezdeti ötleted, amit kidolgozol a zenélés során, vagy ha nincsen, akkor improvizálhatsz. Ez azt jelenti, hogy mindig tudsz alkotni valamit, bármi történjék. Csak neki kell kezdened.

Fókusz

A közösségi oldalaktól kezdve a mobiltelefonig sok minden zavarhatja a munkánkat. Érdemes kizárni ezeket és elmerülni teljesen a zenében. Ebben segíthet a Pomodoro technika is, a fókusz és a szünetek menedzselésében.http://pomodorotechnique.com/

Csinálj valami új dolgot

Ez lehet egy új zenei stílus, altsílus, zenei skála vagy akár tempó is. A mindennapi életünkben pedig úgy is alklamazhatjuk ezt, hogy nem ugyanazon az útvonalon sétálunk haza, hanem, néhány utcával arrébb másik irányból. Étterem esetén érdemes pedig egy másik fogást elfogyasztani.

Képhez zenét

Válassz ki tetszés szerint egy képet és készíts hozzá egy zenét. Hasonló módon egy videóhoz is megoldható ez a technika (új zenei aláfestés létrehozása).

Enni és innivalók

A zöld tea, étcsoki (minél több a kakaótartalma annál jobb) és erdei gyümölcsök sorolhatóak az egészségesebb kategóriába. Sokan érdeklődnek az alkohol és a kávé hatása iránt is. Az alkohol az ötletelési fázisban segíthet, míg a kávé a végrehajtásban, de mindkét esetben mértéket kell tartanunk, különben több bajt okozhat, mint hasznot.

A marihuána fogyasztás és a kreativitás kapcsolatáról nincs sok ellenőrzött kísérlet. Biokémiai szinten a marihuána az agy frontális lebenyének működését befolyásolja, és ez ugyan nem áll kapcsolatban a kreativitással, de a meglévő ötleteket a kannabisz felerősítheti. Ezekből azonban az következik, hogy ha nincs ötleted egy-egy dologra, akkor a THC sem fogja azt megsúgni neked.

Vélemény, hozzászólás?